Šeimos-Karjeros diena

  • Paskelbė : Violeta Blažytė
  • Paskelbta: 2019-03-29
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Gyvenime vienas svarbiausių žmogaus siekių - teisingai pasirinkti profesiją. Tačiau labai dažnai jauni žmonės nežino, kuo norėtų būti, su kokia sritimi sieti tolesnę savo veiklą. Ypač svarbu mokykloje sudaryti sąlygas ugdytis karjeros kompetencijas, kad mokinys sėkmingai pasirinktų tolesnę mokymosi kryptį, profesiją arba darbinę veiklą. Todėl jau antrus metus mokykloje vyksta netradicinio ugdymo diena – Šeimos-Karjeros diena.

Kokios ir kur vyko veiklos? Štai trumpos kai kurių klasės vadovų anotacijos apie vykusią Šeimos-Karjeros dieną:

1-ų klasių mokiniai susitiko su rašytoju Virgiu Šidliausku, kuris savo sukurtomis linksmomis dainelėmis pristatė knygų veikėjus: povandeninį laivą – paršelį, ugnikalnių šeimynėlę, berniuką Ulfą, kuriam užaugo barzda … Vaikai stebėjo, kaip autorius piešė knygų personažus, pritarė dainoms. Pirmokai suprato, kad norint tapti rašytoju reikia daug skaityti ir nebijoti kurti savo pasaulį.

2-ų klasių mokiniai žiūrėjo LABAI teatro spektaklį ,,Kai užaugsiu, būsiu ...”. Tai šmaikštus, žaismingas, interaktyvus teatralizuotas koncertas – žaidimas apie tai, kaip svarbu tinkamai išsirinkti profesiją. Mažieji žiūrovai ne tik „susitiko” su labai skirtingų profesijų atstovais, bet ir patys turėjo galimybę pabūti ir aktoriais, ir statybininkais, ir mokslininkais, ir gaisrininkais…

4A klasės mokiniai vyko į Lietuvos nacionalinį muziejų, kur dalyvavo edukaciniame užsiėmime ,,Amatai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje”. Čia susipažino su LDK istorija, apžiūrėjo eksponatus ir atliko kūrybinę užduotį - iš molio pasigamino po suvenyrą, kuriame atsispaudė pasirinktą senovinio piešinio detalę.

4B klasės mokiniams ši diena suteikė daug įspūdžių ir vertingos patirties. Mokiniai dieną pradėjo klasėje, kur mama Vesta vaizdžiai ir žaismingai pristatė savo profesiją ir filmuko pagalba pavedžiojo po gamybines patalpas. Vaikai išmėgino dantų pastos mėginėlius, pasidžiaugė dovanėlėmis -šampūnais. Vėliau mokiniai ėjo į netoliese esantį prekybos centrą MANDARINAS, kur atliko praktines užduotis. Vaikai smalsavo, kokių profesijų žmonės čia dirba, mokėsi mandagiai juos prakalbinti, pasidaryti išvadas, užpildyti stebėjimų lentelę. Ne vieno galvoje gimė svajonė užaugus pasirinkti pačią tinkamiausią profesiją.

5A klasės mokiniai vyko į Lietuvos nacionalinį muziejų, kur susipažino su istoriko profesija, pabandė tapti jaunaisiais ekskursijų vadovais, susipažino su archeologo profesijos subtilybėmis.

5B klasė apsilankė Vilniaus apylinkės teisme. Juos pasitiko teismo pirmininkas M. Kursevičius ir aprodė teismo patalpas, net ir tas, kur laikomi sulaikytieji, papasakojo apie teismų darbą. Paskui vaikai  buvo palydėti į vieną iš gražiausių salių, kur visi dalyvavo inscenizuotame teismo procese pagal visas taisykles.

5C klasės mokiniai apsilankė pas Justės mamą Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Ten mokiniams buvo organizuota pamoka apie policijos istoriją, pademonstruota, kaip keitėsi uniformos nuo carinės Lietuvos iki dabartinių laikų. Mokiniai turėjo galimybę susipažinti su Vilniaus policijoje tarnaujančiu kinologu ir jo pėdsekiu keturkoju draugu. Taip pat mokiniai pamatė, kaip veikia Vilniaus mieste stebėjimo kameros. Įsitikino patys, kiek daug Vilniuje yra stebima parkų ir gatvių, kad užtikrintų mūsų visų saugumą. Mokiniai įsitikino, kokia yra sunki ir pavojinga, atsakinga, bet labai reikalinga policininko profesija.

6C klasės mokiniai vyko į Šeškinės polikliniką ir jos laboratorijas, kur lydimi poliklinikos darbuotojų susipažino su gydytojo, slaugytojo ir laboratorijos darbuotojo profesijomis. Už šios ekskursijos organizavimą klasė dėkinga Igno mamai.

6S vyko į Vilniaus apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą. Ten susipažino su sunkiu ir pavojingu gaisrininkų-gelbėtojų darbu, pabandė ir patys panaudoti kai kuriuos įrankius, skirtus gaisrų gesinimui.

7A klasės mokiniai pristatė savo parengtus projektus apie pasirinktas profesijas, žiūrėjo edukacinius įrašus apie karjeros planavimo žingsnius, o vėliau planšečių klasėje, atlikę savianalizės testus, nustatė labiausiai sau tinkančias profesijas ir jų kryptis.

7B klasės mokiniai lankėsi Gamtos tyrimų centre, kuriame inžiniere-tyrėja dirba Robertos mama Neringa Gastevičienė. Centro darbuotojos papasakojo apie laboratorijas, priklausančias tyrimų centrui, kaip gaunami žemės gelmių gręžiniai, mokiniai atliko praktines užduotis žemės formavimosi periodams nustatyti. Mineralų muziejuje septintokai tyrė uolienas, meteoritus, mineralus, muziejaus vitrinose ieškojo suakmenėjusių medžių pavyzdžių, nacionalinio Lietuvos akmens, valgomo mineralo, tikraisiais brangakmeniais vadinamų mineralų ir kt.

8A klasės mokiniai ekskursijos po Muitinės muziejų metu susipažino su Lietuvos muitinės istorija, muitinės darbo specifika, veiklomis ir muitininko profesijos ypatumais. Didelio susidomėjimo sulaukė konfiskuotų prekių ir daiktų, neteisėtai gabenamų per valstybės sieną, ekspozicija. Moksleiviai susipažino ir su kinologo profesija, išklausė labai įdomią paskaitą apie tarnybinius šunis, stebėjo parodomąją kinologo programą su šunimi.

8B klasė vyko į 6-ąjį Policijos komisariatą susipažinti su policijos pareigūno profesija. Komisariato kieme patrulių ekipažas papasakojo apie savo darbą, pademonstravo įrangą, esančią moderniame policijos automobilyje, kurį mokiniai apžiūrėjo įlipę į vidų. Po to pareigūnės Vaida ir Renata papasakojo apie policijos ginkluotę ir kokiais tikslais ji naudojama. Kiekvienas galėjo apžiūrėti pistoletą, neperšaunamą liemenę, teleskopinę lazdą. Norintys galėjo išbandyti pirštų atspaudų nuėmimą senuoju būdu. Taip pat mokiniai sužinojo, kokie yra reikalavimai norinčiam tapti policininku. Buvo labai įdomu, todėl laikas prabėgo nepastebimai.

9A moksleiviai, nuvykę į Vilniaus kolegiją, menų ir kūrybinių technologijų fakultetą, susipažino su šio fakulteto studijų programomis, plačiau domėjosi kūrybinės veiklos vadybos studijų kryptimi. Mokiniai buvo supažindinti su šių studijų programa: forma ir trukme, profesinės veiklos galimybėmis, specializacija, reikalavimais norinčiam studijuoti.

9S klasė stebėjo netradicines pamokas. Tiksliau, keletą pamokų, pravestų kovo 20 d. Kauno Žalgirio arenoje įvykusiame renginyje „Geriausia ever pamokų diena”. Šiame grandioziniame renginyje pamokas vedė garsūs žmonės: Andrius Tapinas, Indrė Stonkuvienė, Benediktas Vanagas, Martynas Starkus ir kiti žinomi verslininkai, mokytojai ir visuomenės veikėjai. O vadovavo renginiui garsieji „Radistai”.

Taigi penktadienį, susirinkę į mokyklą, mokiniai turėjo laiko stabtelėti ir pasižiūrėti įdomiausias šio renginio pamokas. Stebėjo biologijos pamoką, kurioje Andrius Tapinas pasakojo apie vilkus ir jų tramdytoją Zoltan Horkai, per lietuvių kalbos pamoką sužinojo, kaip svarbu, kad kalba išliktų gyva ir neprarastų žaismingumo. Dar buvo matematikos, verslo ir geografijos pamokos. Dar sužinojo, kaip tapti „influenceriais”.

Bet vis tiek laiko pritrūko. Liko neperžiūrėtos pamokos apie perspektyviausias profesijas, apie pokyčius mokyklose, apie tai, ko įmonių vadovai tikisi iš jaunimo. Matyt, dar kartą teks sugrįžti prie „Geriausios ever pamokų dienos”. O gal atsiras noras ir patiems pasidomėti šiuo įspūdingu ir naudingu renginiu ...

10A mokiniai lankėsi JAV amsadoje Lietuvoje ir dalyvavo karjeros ugdymo paskaitoje „3D spausdinimas”, kurios metu teoriškai ir praktiškai susipažino su 3D spausdinimo galimybėmis bei naujausių technologijų inžinieriaus specialybe. Mokiniams labai patiko šis užsiėmimas, jie noriai dalyvavo diskusijoje, todėl išėjo pasisėmę daug naujų žinių bei kupini įspūdžių.

11A klasės mokiniai vyko į BAA Training akademiją. Tai vienas didžiausių europinius kokybės standartus atitinkančių aviacinių mokymų centrų, kuriame ruošiami pilotai, skrydžių dispečeriai, stiuardesės ir stiuardai. Pristatymo metu mokiniai sužinojo, kokiomis savybėmis ir gebėjimais turi pasižymėti jaunas žmogus, kad galėtų studijuoti šioje akademijoje, koks yra šių profesionalų darbo užmokestis, karjeros galimybės, kas tai yra realaus skrydžio simuliatoriai. Išsiaiškino, kad mokymų baigimo sertifikatai, išduoti „BAA Training”, galioja visose EASA šalyse ir daugelyje kitų.

Mokiniai ir klasių vadovai liko patenkinti organizuota Šeimos-Karjeros diena. Ir kaip gerai, kad metuose yra tokių netradicinių dienų, kurios gali būti skirtos sužinoti tai, ko per pamokas neišgirsi, o pačiam pasidomėti dažnai neužtenka laiko. Kaip ir kiekvienam renginiui, reikėjo pasiruošti, bet svarbu, kad rezultatas paliko gerų emocijų ir naudos ateityje renkantis profesiją.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pamokų laikas
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30